Oud geleerd, jong gedaan

Oud geleerd, jong gedaan. Een maatjesproject voor Amsterdamse jeugdzorgjongeren en Amsterdamse ouderen

‘Oud geleerd, jong gedaan’ is een maatjesproject van anderhalf jaar, waarbij Amsterdamse (migranten) ouderen (65+) en Amsterdamse jeugdzorgjongeren (16 – 24) elkaar steunen en versterken. Beide groepen zijn vaak eenzaam, geïsoleerd, en kunnen veel aan elkaar hebben: wijze raad wordt geruild tegen praktische ondersteuning bij dagelijkse zaken: een boodschapje, een luisterend oor, een reparatie of computerhulp. Ouderen weten als geen ander hoe moeilijke tijden te overleven. Als ze dat kunnen delen met jongeren, geeft dat het gevoel van zingeving. Het contact en de uitwisseling van ervaringen met jongeren verruimt de blik van ouderen en prikkelt de belangstelling voor het leven hier en nu. Voor de jongeren (die jong uit huis geplaatst zijn, vaak hun hele jeugd in instellingen hebben doorgebracht en soms een betrokken volwassene in hun leven missen) kan het fijn zijn om nu eens anderen te kunnen helpen i.p.v. steeds afhankelijk te zijn van hulpverleners. Dat helpt hun gevoel voor eigenwaarde. Het mes snijdt aan twee kanten.

Het project is bedacht door de Amsterdamse migrante Aminah (68) en verder ontwikkeld door de stichting WESP. Aminah raakte bij een eerder project van WESP aan de praat met jeugdzorg jongeren die last hadden van stress en nachtmerries. Toen zij haar eigen ervaringen deelde over haar eigen moeilijke jeugd en migratiegeschiedenis, luisterden de jongeren ademloos en wilden ze weten hoe ze zich had kunnen redden in haar leven. Dat gaf Aminah het gevoel dat ze nog veel voor deze jongeren zou kunnen betekenen, en zij voor haar.

Met dit project hoop het RCOAK dat zowel de ouderen als de jongeren door het project beter voor zichzelf gaan zorgen, uit hun isolement komen, meer bewegen, actiever zijn, en meer gebruik maken van maatschappelijke voorzieningen.

Gerelateerde initiatieven

Inschrijven op de nieuwsbrief
Privacy(Vereist)