Neem contact op

Keizersgracht 334
1016 EZ Amsterdam

aanvragen@rcoak.nl

KvK: 412 000 91
ANBI: 360 95 71

020 623 22 88

Wij horen graag van je

Velden gemarkeerd met een * zijn verplicht

Meest gestelde vragen

Waar staat RCOAK voor?

Sinds 2023 luidt onze naam: RCOAK – fonds voor een menswaardig bestaan.

RCOAK staat voor “Rooms Catholijk Oude Armen Kantoor”. Sinds 1979 is het RCOAK een neutraal fonds; de katholieke achtergrond is iets van het verleden. Wij staan open voor aanvragen van mensen van alle gezindten.

Wat is de missie van het RCOAK? 

De missie van het RCOAK is het bevorderen van een menswaardig bestaan voor ouderen in Nederland en Amsterdammers in bestaansonzekerheid. Een bestaan zonder eenzaamheid, als volwaardige deelnemer aan de maatschappij.

Wat voor projecten ondersteunt RCOAK?

RCOAK ondersteunt projecten die ouderen in Nederland en Amsterdammers in bestaansonzekerheid helpen een menswaardig bestaan te leiden, zonder eenzaamheid en als volwaardige deelnemer aan de maatschappij. Kijk bij onze criteria voor meer informatie.

Voor wie ondersteund het RCOAK projecten?

Het RCOAK richt zich op ouderen in heel Nederland en op Amsterdammers van alle leeftijden in bestaansonzekerheid.

Hoe weet ik of mijn initiatief past bij het RCOAK?

We raden aan dat je altijd vooraf controleert of jouw project in aanmerking komt. Dit kun je op een aantal manieren doen:
Lees altijd onze criteria door en doe de quickscan. Op basis van wat jij invult kijken wij of jouw initiatief past bij het RCOAK. Je kunt ook kijken op de website naar de projecten die we eerder hebben ondersteund.

Kunnen privépersonen financiering aanvragen bij RCOAK of is het alleen voor organisaties?

Verenigingen, stichtingen en buurtcoöperaties zonder winstoogmerk kunnen financiering aanvragen bij het RCOAK. Privépersonen kunnen geen aanvraag indienen.

Hoe kan ik financiering aanvragen bij het RCOAK?

Je dient eerst een quickscan te doen, waarna je binnen 2 weken bericht krijgt of je een aanvraag kunt indienen. Bij een positieve reactie kun je daarna een volledige aanvraag doen.

Hoe wordt RCOAK gefinancierd?

RCOAK wordt gefinancierd door donaties, legaten, en opbrengsten uit investeringen.

Wie beoordeelt de aanvragen?

Ons College van Regenten neemt de besluiten over de aanvragen.

Hoeveel budget heeft het RCOAK?

Gemiddeld heeft het RCOAK 3.5 miljoen per jaar te besteden.

Hoeveel aanvraagrondes heeft het RCOAK?

Wij hebben 10 aanvraagrondes per jaar. De projecten met een aangevraagd bedrag boven de €15.000 worden 4x per jaar beoordeeld.

Wat heb ik nodig om een aanvraag bij het RCOAK te doen?

1. Een zo beknopt en kernachtig mogelijk geformuleerd projectplan inclusief kengetallen;
2. De projectbegroting met bijbehorend dekkingsplan;
3. Een recent uittreksel van de Kamer van Koophandel;
4. De meest recente jaarrekening;
5. Statuten.
6. IBAN nummer van de stichting, vereniging of buurtcoöperatie

Hoeveel geld kan ik aanvragen bij het RCOAK?

Het RCOAK hanteert geen maximaal aan te vragen bedrag.

Hoe stel ik een begroting/ dekkingsplan op?

Bij een aanvraag moet je zowel een begroting als een dekkingsplan opnemen. In de begroting neem je de kosten op die je verwacht te gaan maken voor het project. In het dekkingsplan neem je op hoe je die kosten verwacht te gaan dekken/financieren. Bij de evaluatie kun je naast de kolom met beoogde kosten de gerealiseerde kosten noteren. Zo kunnen wij goed zien of er grote verschillen zijn. Je kunt deze verschillen vervolgens toelichten.

Hoe kan ik mijn aanvraag wijzigen?

Als de aanvraag is ingediend, kan deze niet meer gewijzigd worden. Uiteraard is het wel mogelijk om extra toelichting te geven op de aanvraag of vragen hierover te stellen. Mail daarvoor naar aanvragen@rcoak.nl o.v.v. het projectnummer. Het projectnummer is terug te vinden in de bevestigingsmail.

Kan ik mijn aanvraag/quickscan tussentijds opslaan?

Nee, het is niet mogelijk om je aanvraag/quickscan tussentijds op te slaan.

Ik ben mijn wachtwoord en/of gebruikersnaam kwijt. Hoe kan ik een nieuwe aanvragen?

Je gebruikersnaam is het e-mailadres waarmee je de aanvraag hebt ingediend. Mocht je deze en/of je wachtwoord kwijt zijn, dan kun je deze op 2 manieren aanvragen:

Je kunt via ons portal je gebruikersnaam/e-mailadres invullen en dan naar ‘Wachtwoord vergeten vul gebruikersnaam in en klik hier’. Of je kunt een mail sturen naar aanvragen@rcoak.nl en vragen om een nieuw wachtwoord.

Hoelang duurt het voordat ik de uitslag krijg?

Je ontvangt binnen 6-8 weken een reactie bij een bijdrage onder de €15.000. Bedragen boven de €15.000 worden 4x per jaar besproken, te weten in maart, juni, september en december.

Wanneer ontvang ik de bijdrage na toekenning?

Bij bedragen tot €3.000 wordt het bedrag meestal binnen 3 weken na toekenning overgemaakt op je rekening. Bedragen daarboven ontvang je na de eindevaluatie.

Kan ik een voorschot aanvragen?

Het is mogelijk om een voorschot van maximaal 50% (per e-mail) aan te vragen.

Mag een project nog gewijzigd worden na een toekenning?

Wijzigingen dienen altijd per mail te worden doorgegeven. Het RCOAK zal vervolgens bepalen of zij akkoord gaan met de wijzigingen.

Hoe moet ik een verantwoording indienen?

Je kunt een verantwoording indienen via ons portal. Daar kun je de aanvraag van jou project vinden en verder gaan met de verantwoording.

Wat is het Theresia Spijker Fonds?

Het Theresia Spijker Fonds is een Fonds op naam bij het RCOAK en is bestemd voor financiële ondersteuning van sociaal-maatschappelijke projecten voor weinig draagkrachtige ouderen in de metropoolregio Amsterdam.

Inschrijven op de nieuwsbrief
Privacy(Vereist)