De Regenboog, ondersteund door het RCOAK, bestaat deze week 50 jaar

Stichting RCOAK feliciteert De Regenboog Groep van harte met het 50 jarig bestaan. Wij zijn trots op onze betrokkenheid bij deze mooie organisatie, die echt onmisbaar is in Amsterdam. De Regenboog wordt al vele jaren financieel ondersteund door het RCOAK, omdat zij echt omkijken naar mensen die in een hele kwetsbare situatie verkeren. AT5 schrijft over De Regenboog:

‘De Regenboog Groep, die vandaag precies 50 jaar geleden werd opgericht als stichting De Regenboog. Waar de stad vandaag onder meer te maken heeft met schrijnende woningnood en schaarste in opvangplekken voor vluchtelingen, was aanvankelijk de drugsproblematiek het belangrijkste bestaansrecht van de stichting.

In 1974 beginnen twee predikanten, Douwe Wouters en Paul Aalders, een koffiebar in de kelder van een school pal naast het Vondelpark. Avond na avond zit het vol. Voor Wouters en Aalders is er dan geen weg meer terug: dit moet een vervolg krijgen. Het voorjaar daarop richten ze de stichting op die iedereen helpt die geen hulp kan krijgen – vrij naar Psalm 72: “Helpen waar geen helper is.”

De Regenboog voert haar taak onorthodox uit. In gebruikersruimten kunnen verslaafden onder toeziend oog drugs gebruiken en de stichting begint, in samenwerking met de gemeente Amsterdam, met het verstrekken van methadon en schone spuiten. Er komt zelfs een methadonbus en een spuitomruilbus: mobiele posten omdat ‘gewone’ omruilplekken overlast geven voor omwonenden.

Van meet af aan zijn er vrijwilligers die helpen de projecten van De Regenboog draaiende te houden. Sindsdien is de begeleiding steeds gestroomlijnder geworden: vrijwilligers – ‘aardige Amsterdammers’, zoals De Regenboog ze noemt – krijgen trainingen en stromen dikwijls door naar een betaalde functie.

Vrijwilligers zijn niet alleen helpers op de inloophuizen en opvanglocaties, maar bijvoorbeeld ook Amsterdammers die als maatje of buddy langsgaan bij stadgenoten die last hebben van eenzaamheid of na hun tijd in de gevangenis een steuntje in de rug kunnen gebruiken met het terugvinden van hun plek.

Een ander thema dat centraal staat is Tijdelijk Wonen. Vooral met de groei van het aantal zogenoemde economisch daklozen – wel een baan, geen huisvesting – is de vraag naar creatieve oplossingen hoog. Via het project Onder De Pannen kunnen economisch daklozen legaal een kamer huren. Na aanvankelijke scepsis bij woningcorporaties en de gemeente vindt het project inmiddels landelijk navolging.

Het is dit laatste aspect waarin het RCOAK sinds enkele jaren ondersteuning biedt aan De Regenboog Groep zodat hier extra op ingezet kan worden: het actuele probleem van economische dakloosheid. Maar ook andere activiteiten worden jaarlijks door het RCOAK met substantiële bijdragen ondersteund. Wij hopen dat De Regenboog Groep nog vele jaren hun mooie werk in Amsterdam kan voortzetten.

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Inschrijven op de nieuwsbrief
Privacy(Vereist)