Vanuit de overtuiging dat de zorg voor mensen met dementie menswaardiger kan én moet, en vanuit hun ervaringen dat het ook echt kan én werkt, bundelden drie woonzorginitiatieven – Ouderenlandgoed Grootenhout (in Mariahout), het Zorgerf (in Putten) en de Reigershoeve (in Heemskerk) – hun krachten. Hun doel: andere zorgorganisaties helpen transformeren tot gemeenschappen waar mensen met dementie voluit kunnen blijven leven.
De drie woonzorgboerderijen vormen elk een betekenisvolle gemeenschap, geen traditionele zorgomgeving. Mensen met dementie blijven hier mens, met hun eigen behoeften aan contact, betekenis, veiligheid en verbondenheid. Zij leven in een sociale setting waarin bewoners, naasten, vrijwilligers en medewerkers op gelijkwaardige wijze bijdragen en betrokken zijn.
Met het project “De Werkende Praktijken, Voluit leven met dementie” willen deze drie kleinschalige zorginitiatieven hun ervaringen delen en andere zorgorganisaties inspireren en begeleiden bij het realiseren van een menswaardige benadering. Het RCOAK maakte dit project financieel mogelijk.
In deze video wordt het beladen onderwerp ‘bewegingsvrijheid’en ‘open deuren beleid’ besproken, zoals dat bij de Werkende Praktijken vorm heeft gekregen. De door de praktijk bevestigde overtuiging is, dat bij mensen met dementie het geven van verantwoorde vrijheid autonomie stimuleert. Als mensen zich vrij voelen om te gaan en staan waar zij willen, zijn ze meer geneigd te blijven op de plek waar ze zich fijn voelen.
Bij “De Werkende Praktijken” hebben de bewoners met dementie de vrijheid om te gaan en staan waar ze willen. De overtuiging is: als je die vrijheid hebt, kies je er bewust voor om te blijven. Het leven wordt benaderd vanuit de gedachte dat bepaalde risico’s nu eenmaal bij het leven horen en het geven van vrijheid risico’s met zich meebrengt. Bij geen van de woonzorgboerderijen heeft dit ooit tot problemen geleid, omdat de mensen die er wonen het er zo fijn hebben dat ze helemaal niet weg willen.