Grote Initiatievendag van de Gemeente Amsterdam: RCOAK deelt kennis

Op donderdagavond 14 september stroomde buurthuis NoLIMIT in Amsterdam Zuidoost vol met initiatiefnemers, ambtenaren en medewerkers van fondsen. Ze kwamen voor de tweede editie van De Grote – Wij Amsterdam – Initiatievendag. De gemeente Amsterdam organiseerde deze avond. Thema was deze keer ‘Hoe kunnen initiatiefnemers, fondsen en de gemeente structureel samenwerken om initiatieven in de stad langdurig succesvol te maken’. Suzanne Kooij, directeur RCOAK, gaf een presentatie over groeifasen van organisaties.

Mensen starten een initiatief omdat ze zien dat er echt iets nodig is in de samenleving dat er nog niet is. Soms groeien die initiatieven omdat ze in een leemte voorzien. En hoe gaat het daarna verder? Waar gaat zo’n initiatief doorheen en wat heeft het in welke fase nodig?
Hierover vertelde Suzanne Kooij tijdens de Grote – Wij Amsterdam – Initiatievendag die op 14 september 2023 plaatsvond in NoLimit (Zuidoost). Het schema van groeifasen dat Suzanne liet zien bleek voor veel aanwezigen een eye-opener. De publicatie ‘Van Capacity Building naar Funding Plus’, waar dit schema uitkomt, schreef Suzanne samen met Deny de Jong.
Samen lanceerden zij in 2017 het begrip Funding Plus in Nederland. ‘Funding Plus’ betekent dat een vermogensfonds niet meer alleen op projectbasis aanvragers financiert, maar een andere relatie met aanvragers aangaat. Het rapport ‘Van capacity building naar Funding Plus’ is de neerslag van een verkennend onderzoek naar de variërende behoeften van aanvragers bij vermogensfondsen tijdens hun ontwikkeling. In het rapport wordt in kaart gebracht wat organisaties in diverse fases van hun bestaan nodig hebben.
Deze publicatie (met schema van groeifasen) kan worden opgevraagd via de website fundingplus.nl
Het RCOAK gebruikt de inzichten uit dit rapport om initiaitieven in elke fase van hun bestaan gericht te ondersteunen. Soms met projectfinanciering, soms met organisatie-ondersteuning als dat relevant is, en soms zetten we ook andere vormen van financiering in.

Gerelateerde nieuwsberichten

Inschrijven op de nieuwsbrief
Privacy(Vereist)