Vanuit de overtuiging dat de zorg voor mensen met dementie menswaardiger kan én moet, en vanuit hun ervaringen dat het ook echt kan én werkt, bundelden drie woonzorginitiatieven – Ouderenlandgoed Grootenhout (in Mariahout), het Zorgerf (in Putten) en de Reigershoeve (in Heemskerk) – hun krachten. Hun doel: andere zorgorganisaties helpen transformeren tot gemeenschappen waar mensen met dementie voluit kunnen blijven leven.
De drie woonzorgboerderijen vormen elk een betekenisvolle gemeenschap, geen traditionele zorgomgeving. Mensen met dementie blijven hier mens, met hun eigen behoeften aan contact, betekenis, veiligheid en verbondenheid. Zij leven in een sociale setting waarin bewoners, naasten, vrijwilligers en medewerkers op gelijkwaardige wijze bijdragen en betrokken zijn.
Met het project “De Werkende Praktijken, Voluit leven met dementie” willen deze drie kleinschalige zorginitiatieven hun ervaringen delen en andere zorgorganisaties inspireren en begeleiden bij het realiseren van een menswaardige benadering. Het RCOAK maakte dit project financieel mogelijk.
In bovenstaande video van “De Werkende Praktijken” wordt het belang van samen leven en werken binnen een gemeenschap voor mensen met dementie duidelijk gemaakt. Samen met iedereen die bij het huis hoort, zoals bewoners, hun families, personeel en vrijwilligers, vormen zij een hechte gemeenschap.
Doordat mensen met dementie onder begeleiding samen taken te delen en elkaar ondersteunen, ontstaat er het gevoel dat iedereen iets waardevols bijdraagt. Zo groeit de gemeenschap niet alleen in het huis, maar ook naar de buurt en de grotere samenleving.
Door samen te werken, taken te delen en zowel de vreugdevolle als moeilijke momenten van het dagelijks leven te ervaren, ontstaat er een sterk gevoel van verbondenheid. Het bevordert onderling respect en het gevoel dat iedereen zijn of haar bijdrage kan leveren.