Twee wethouders en RCOAK enthousiast over vrijwilligersvervoer: onmisbaar voor Amsterdamse ouderen

Op 15 november jl. vond een bijeenkomst plaats bij de NSDM werf in Amsterdam waarbij verschillende initiatieven op het gebied van vrijwillig vervoer zichzelf presenteerden. Vrijwilligers, bewoners en organisaties kwamen samen om kennis en ervaringen uit te wisselen. De verhalen van chauffeurs en passagiers toonden duidelijk aan hoe groot de impact van deze vrijwillige diensten is op het leven van ouderen.
Twee Amsterdamse wethouders Scholtes en Van der Horst spraken hun waardering uit en beloofden zich te blijven inzetten voor vrijwilligersvervoer in Amsterdam. Ook Suzanne Kooij, directeur RCOAK, was aanwezig om toe te lichten op wat voor manier het RCOAK deze initiatieven ondersteunt. Omdat het RCOAK deze initiatieven van wezenlijk belang beschouwt voor Amsterdamse ouderen die slecht ter been geworden zijn, ondersteunt ons fonds hen niet alleen in de startfase, maar ook voor lopende kosten als ze al een paar jaar bezig zijn.

Tijdens de bijeenkomst werd ook gesproken over de mogelijkheden voor mede-financiering via fondsen en ontwikkelingen op het gebied van regelgeving en voertuigen. Voor deelnemers was het een kans om hun netwerk uit te breiden en ideeën op te doen om hun diensten te verbeteren of nieuwe initiatieven op te starten.

Voor 2016 kende Amsterdam geen vrijwilligersinitiatieven voor het vervoer van ouderen die slecht ter been zijn, in tegenstelling tot veel andere Nederlandse steden. Dat veranderde met het eerste initiatief in de buurt De Banne in Amsterdam-Noord. Sindsdien zijn, met steun van de gemeente en onder leiding van Marieke Boon van het Kenniscentrum Vrijwilligersvervoer, diverse kleinschalige en wijkgerichte projecten opgezet. Inmiddels zijn er zo’n 16 initiatieven actief in de stad, die gezamenlijk een grote impact hebben op het leven van ouderen in Amsterdam.

De kleinschalige organisaties zijn vaak opgezet door betrokken burgers en opereren met een team van vrijwillige chauffeurs en een klein bestuur. Voor de chauffeurs, vaak gepensioneerd, biedt het werk niet alleen een zinvolle dagbesteding, maar ook sociale verbinding. Tegelijkertijd ervaren de passagiers, vaak ouderen die een tijd niet de deur uit zijn geweest, de vrijheid en waardigheid om weer zelfstandig te reizen.

Vrijwilligersvervoer speelt een essentiële rol in het vervoersaanbod van Amsterdam. Het biedt ouderen die slecht ter been zijn de mogelijkheid om zelfstandig deel te nemen aan het dagelijks leven, waardoor eenzaamheid wordt voorkomen en sociale cohesie wordt versterkt. Dankzij de inzet van honderden vrijwillige chauffeurs, planners, telefonisten, coördinatoren en bestuursleden. Voorzieningen blijven binnen bereik en mensen behouden hun vrijheid. Sinds 2022 heeft de gemeente Amsterdam vrijwilligersvervoer officieel in het beleid opgenomen.

Gerelateerde nieuwsberichten

Inschrijven op de nieuwsbrief
Privacy(Vereist)