Betaalbare woningen voor medewerkers ouderenzorg

Het Lindenhofje: betaalbare woningen voor medewerkers Amsterdamse ouderenzorg

De samenwerking tussen Stichting RCOAK, Zorggroep Amsterdam Oost en Amstelring  rondom Het Lindenhofje ging op 6 december 2023 van start. Dit 17e eeuws hofje in de Jordaan is al sinds 1801 in bezit van Stichting RCOAK en zal vanaf begin 2024 startende medewerkers in de ouderenzorg huisvesten.
Op 6 december 2023 werd de samenwerkingsovereenkomst getekend in aanwezigheid van stadsdeelbestuurder stadsdeel
Centrum Lotte Terwel, en konden buurtbewoners uit de Jordaan het nieuwe Lindenhofje bezichtigen. Er waren enkele tientallen buurtbewoners aanwezig, die enthousiast reageerden op de plannen.
De buurt waardeerde het zeer dat mensen, die een voor de stad belangrijk beroep uitoefenen, maar die normaal gesproken een woning in Amsterdam niet meer kunnen betalen nu in het Lindenhofje komen wonen.

In Amsterdam knellen twee landelijke problemen nog meer dan elders: gebrek aan woonruimte en een tekort aan zorgpersoneel. Hierdoor wonen mensen in de (ouderen)zorg noodgedwongen buiten Amsterdam en gaan daar na verloop van tijd ook werken. Door de samenwerking hopen de drie partijen dat zij de medewerkers kunnen behouden voor de ouderenzorg in Amsterdam en dat zij andere vermogensfondsen met vastgoed inspireren tot eenzelfde beweging.

Het schrijnende tekort aan medewerkers in de ouderenzorg beïnvloedt het leven van ouderen die afhankelijk zijn van zorg. Dat is de reden dat het RCOAK besloten heeft om het Lindenhofje te verbouwen tot appartementen voor startende medewerkers in de ouderenzorg van Amsterdam. . Voor deze nieuwe bewoners van het Lindenhofje is de samenwerking gezocht met Zorggroep Amsterdam Oost en Amstelring. Indirect komt de huisvesting van deze startende medewerkers in de ouderenzorg ook ten goede aan zorgafhankelijke ouderen.

De ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst tussen Stichting RCOAK, Zorggroep Amsterdam-Oost en Amstelring. Van links naar rechts: Jeroen Kortmann, lid College van Regenten RCOAK, Cilian Jansen Verplanke, penningmeester RCOAK, Pien de Jong, bestuurder Zorggroep Amsterdam-Oost, Jeroen Lambriks, bestuurder Amstelring

Suzanne Kooij, directeur RCOAK: “We zijn enorm verheugd dat we na bijna anderhalf jaar verbouwen nu zover zijn dat we het Lindenhofje een nieuwe bestemming kunnen geven, geheel in lijn met de doelstelling van ons fonds en de traditie van het Lindenhofje zelf. ”

Jeroen Kortmann, lid College van Regenten RCOAK: “We combineren met de de oplossing van twee problemen met elkaar: het tekort aan medewerkers in de ouderenzorg én het gebrek aan betaalbare woningen in Amsterdam.”

Cilian Jansen Verplanke, penningmeester RCOAK: “Jonge mensen roepen we hiermee graag op om het vak van zorgmedewerker te kiezen, en tegelijkertijd zouden we heel graag andere fondsen willen oproepen, en vastgoedeigenaren: denk eens na over wat er bij het Lindenhofje is gebeurd, zou dat ook passen binnen jullie portefeuille? Misschien kunnen we dan nog veel meer bijdragen aan het oplossen van het tekort aan woningen in Amsterdam.”

Lotte Terwel, bestuurder Stadsdeel Centrum: “De ouderenzorg heeft een schrijnend tekort aan medewerkers. Ik zie het echt als een oproep aan de gemeente om dit goede voorbeeld te verspreiden en aan vermogensfondsen, vastgoedeigenaren en corporaties te vragen: denk aan deze mogelijkheid.”

Pien de Jong, bestuurder Zorggroep Amsterdam: “Het is heel belangrijk dat zorgmedewerkers in Amsterdam kunnen blijven wonen. Het RCOAK levert hier met het Lindenhofje een prachtige bijdrage aan. Een voorbeeld voor de stad en een groot geschenk voor de ouderenzorg!”

Jeroen Lambriks, bestuurder Amstelring: “Het hofjesconcept is eeuwenoud. Net als de samenwerking tussen het RCOAK en Amstelring. Met dit mooie initiatief kunnen we onze medewerkers daar laten wonen waar ze ook werken: in het hart van de samenleving”.

Gerelateerde initiatieven

Inschrijven op de nieuwsbrief
Privacy(Vereist)