Initiatief van de maand mei 2024: Stichting Logeerhuizen Amsterdam

Stichting Logeerhuizen Amsterdam

Het initiatief van de maand mei 2024 past perfect bij wat het RCOAK met het nieuwe ouderenbeleid in wording beoogt. Hierbij gaan we uit van de volgende principes:

  1. Onderdeel blijven van de samenleving, met zoveel mogelijk autonomie en als volwaardig mens gezien blijven worden is wat ouderen (met en zonder dementie) nodig hebben.
  2. Zo lang mogelijk goed thuis blijven leven. De alarmerende situatie van de ouderenzorg wijst op het grote belang van ervoor zorgen dat ouderen zo lang mogelijk gezond en zelfstandig thuis kunnen blijven leven (‘cliënt of patiënt worden’ zo lang mogelijk uitstellen).
  3. Zorg en ondersteuning anders inrichten. Een beweging van medicalisering van ouderdom naar menswaardigheid in de bejegening van ouderen in alle fasen van hun leven is niet alleen nodig, maar ook mogelijk

Bij het Logeerhuis De Pijp, het eerste logeerhuis dat Stichting Logeerhuizen Amsterdam heeft gerealiseerd, worden de ouderen die er logeren niet als ‘cliënt’ of ‘patiënt’ behandeld, maar als hooggewaardeerde gast. Hierdoor ervaren deze logerende ouderen veel autonomie, vinden die zelfs vaak terug als ze het deels kwijt waren. Ze blijven als volwaardig mens gezien worden en menswaardigheid staat dan ook centraal bij deze mooie organisatie.

Stichting Logeerhuizen Amsterdam biedt met haar Logeerhuizen een veilige plek met toezicht en hulp voor buurtbewoners en Amsterdammers. Een plek waar zij overdag, ’s avonds, in het weekend en/of ’s nachts kunnen verblijven, wanneer het thuis even niet gaat of om hun mantelzorgers te ontlasten. Een plek waar ze de zorg van de mantelzorger tijdelijk overnemen, maar ook zorgen voor de kwetsbare buurtgenoot thuis.

Ze bieden vervangende zorg, zoals je die normaal gesproken van je familie, vrienden en buurtjes ontvangt. Je kunt in het Logeerhuis eten, drinken en slapen. Het biedt gezelligheid, geborgenheid en veiligheid.

Het eerste Logeerhuis, aan de Tolstraat 75 in de Amsterdamse De Pijp, is medio 2023 opengegaan.

Logeerhuis Tolstraat heeft 12 kamers. De kamers beschikken over eigen sanitair, tv en de mogelijkheid om zelf koffie of thee te maken. Een aantal kamers is aangepast voor rolstoelgebruikers.
Daarnaast is er een gezamenlijke woon- en eetkamer en een mooie gezellige lobby.

De inrichting en sfeer is zoals je van een goed hotel mag verwachten. Het verblijf geeft een gevoel van huiselijkheid en vakantie en heeft niets weg van een verblijf in een verpleeg- of ziekenhuisomgeving. De ouderen die hier logeren bloeien helemaal op. Deze mooie plek wordt vrijwel helemaal door vrijwilligers gerund.

De stichting organiseert ook leuke activiteiten. De activiteiten die ze organiseren zijn zowel voor de gasten van het logeerhuis als voor buurtbewoners bedoeld. Er worden activiteiten georganiseerd op basis van ideeën en verzoeken van de gasten, buren en logees. Ze faciliteren en stimuleren buurtinitiatieven en dat doen ze samen met andere organisaties in De Pijp, Rivierenbuurt in Amsterdam-Zuid.

Voorbeelden van activiteiten die ze organiseren, zijn:

  • Culturele activiteiten buitenshuis, zoals bezoek aan bioscoop, theater of musea.
  • Diverse uitjes in de buurt, zoals naar de Albert Cuypmarkt.
  • Wandelingen in park, bos of op het strand.
  • Naar daar, waar iets te beleven valt, zoals activiteiten in de buurt.

 

Gerelateerde initiatieven

Inschrijven op de nieuwsbrief
Privacy(Vereist)