Warm Welkom

Warm Welkom helpt Eritrese ouderen zelfredzamer te worden

Het RCOAK ondersteund Stichting Warm Welkom. Warm Welkom heeft ten doel statushouders en andere nieuwkomers in Amsterdam op een warme en toegankelijke manier wegwijs te maken in hun nieuwe omgeving.

Zij vroegen het RCOAK (financiële) ondersteuning voor het project Aanpak armoede Eritrese ouderen. Dit is een groep die vaak extra kwetsbaar is door een taalprobleem, analfabetisme of sociaal-economische achterstand. Hierdoor hebben sommigen onvoldoende kennis van sociaal-maatschappelijke organisaties, de gezondheidszorg en helaas komen armoede en isolement bij deze groep heel vaak voor. Daarom zet Warm Welkom zich in om de zelfredzaamheid en kansengelijkheid van deze groep te versterken. En hen weerbaarder te maken op het gebied van eenzaamheid, armoede, gezondheid en psychisch welzijn.

Dit hebben ze gedaan door wekelijkse ontmoetingsmomenten te organiseren, waarbij vrijwilligers uit de doelgroep koffiemomenten organiseren. Door deze laagdrempelige activiteiten vinden ontmoetingsmomenten plaats waarbij gezelligheid, samen (gezond) eten maken voor elkaar en gelegenheid om elkaar tips en ideeën voor het dagelijks leven te geven, centraal staan. Daarnaast organiseerden zij themabijeenkomsten, bedacht door de ouderen. De thema’s die o.a. besproken werden zijn: prettig wonen, energiebesparingen, het gezondheidssysteem in Nederland, pak je kans regelingen zoals de stadspas en psychosociale zorg: wat is stress en hoe ga je ermee om.

Ondanks dat het project ‘officieel’is afgelopen blijven de ouderen elkaar ontmoeten, ervaringen uitwisselen en van elkaar leren. Het RCOAK is blij dat Warm Welkom zich inzet en mensen de handvatten biedt om hun leven weer te leiden zoals zij dat willen, en hen weerbaar te maken in onze maatschappij.

Gerelateerde initiatieven

Inschrijven op de nieuwsbrief
Privacy(Vereist)