Documentaire Human Forever van Teun Toebes in november te zien in Pathé bioscopen

De crew van Human Forever tijdens de première in Tuschinski

Stichting RCOAK ondersteunt Teun Toebes bij zijn missie om de levenskwaliteit van ouderen met dementie te verbeteren. Wij doen dat vanuit ons Basisprogramma, een pilotprogramma waarbij we initiatiefnemers met een nieuw, veelbelovend concept helpen om hun organisatie sterk neer te zetten.
Het RCOAK is trots op de enorme prestatie die Teun Toebes, Jonathan de Jong en al hun hulptroepen hebben weten neer te zetten met hun hartroerende documentaire Human Forever, die 9 oktober 2023 in première ging in een afgeladen Tuschinski.

Zorgvisie schreef het volgende over deze première:

“De film is een hartstochtelijke oproep om te stoppen met het opsluiten van mensen met dementie in instellingen en hen te blijven zien als mensen. “Anders kijken is anders doen. Als we mensen met dementie echt als mens zien, veranderen alle regels en protocollen waarmee we het systeem hebben ingericht”, zei Toebes onlangs in een interview met Zorgvisie.

Human Forever: spiegel voor samenleving

De film houdt niet alleen zorgaanbieders en zorgverleners een spiegel voor, maar de hele Nederlandse samenleving. Het huidige systeem, dat mensen met dementie reduceert tot hun ziekte zodra de diagnose is gesteld, plaatst mensen met dementie buiten de samenleving. Binnen de muren van verpleeghuizen is de medische bril dominant. De nadruk op veiligheid en het uitbannen van risico’s drukt de kwaliteit van leven naar de zijlijn. Toebes: “Wij zien het verpleeghuis als een gouden vogelkooi waarin niets kan en mag gebeuren. Het is zo moeilijk om het gesprek aan te gaan over welke risico’s we accepteren. Voor welzijn en kwaliteit van leven hebben we een andere aanpak en inrichting van de zorg nodig.”

“Het is een eerlijke en harde boodschap”, zegt Anneke Westerlaken, voorzitter van ActiZ, brancheorganisatie van ouderenzorgaanbieders. “Zonder dat het een aanval is op de ouderenzorg.” Toebes bedoelt de film nadrukkelijk niet als verwijt aan zorgaanbieders. “De manier waarop de Nederlandse samenleving omgaat met dementie is het gevolg van keuzes die, vaak met de allerbeste bedoelingen, in het verleden zijn gemaakt.” Dat betekent dus ook dat het anders kan, door nu andere keuzes te maken.” ”

De documentaire Human Forever van filmmaker Jonathan de Jong en zorgvernieuwer Teun Toebes wordt vanaf 2 november vertoond in de bioscopen van Pathé, maakt de bioscoopketen woensdag bekend. Er zullen ook speciale voorstellingen komen voor scholen en zorginstellingen.

Human Forever volgt het leven van mensen in zorginstellingen. De 24-jarige Toebes heeft als missie om de levenskwaliteit van mensen met dementie te verbeteren. Hij woont al enkele jaren op een gesloten afdeling van een verpleeghuis. Voor de documentaire reisde Toebes samen met De Jong de wereld over. Ze bezochten elf landen op vier continenten om te kijken wat we als landen van elkaar kunnen leren. Human Forever ging op 9 oktober in première in Koninklijk Theater Tuschinski. (bron: ANP)

Teun Toebes met Suzanne Kooij, directeur RCOAK, en Rieke Schouten en Deny de Jong (begeleiding Basisprogramma)

Het RCOAK is heel trots dat ons logo op de aftiteling van de film te zien is. Wij staan pal achter de missie van Teun Toebes en zijn stichting Article 25 Foundation.

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Inschrijven op de nieuwsbrief
Privacy(Vereist)