Initiatief van de maand

Initiatief van de maand oktober 2023: Stichting Eigen Krachtvoer

Het RCOAK ondersteunt o.a. initiatieven die het leven van Amsterdammers die in armoede leven dragelijker maken, en die deze mensen weer moed geven om de draad van hun leven op te pakken, en het heft weer in eigen handen te nemen. Stichting Eigen Krachtvoer doet precies dit. Daarom hebben wij dit initiatief uitgelicht in ons Jaarverslag 2022, en zijn ze in oktober Initiatief van de Maand.

Eigen Krachtvoer trekt elke week de natuur in met groepen mensen die van een minimum inkomen moeten rondkomen. In de natuur rondom Amsterdam worden voorhanden eetbare planten, paddenstoelen, bessen, noten en zeevruchten verzameld. Niet alleen door het voedsel, maar ook door samen bereiden van maaltijden, met datgene wat in de natuur is gevonden, ontstaan verbondenheid en vriendschap. Naast de wildpluk wandelingen organiseert Eigen Krachtvoer ook workshops over voedselconservering en de kracht van kruiden.

Initiatiefnemers Mark Janssen en Dieuw van ’t Spijker ontmoetten elkaar in 2013 in een bos waar ze paddenstoelen plukten. Beiden liepen ze bij de Voedselbank. Ter plekke ontstond het idee om een wildpluk project te organiseren voor mede- voedselbankcliënten met de naam: Eigen Krachtvoer. Wat volgde heeft vele levens veranderd. Eén van de deelnemers:

‘Met Eigen Krachtvoer geef je een positieve draai aan het feit dat je van weinig rond moet komen. Je leert van elkaar en je ervaart dat de natuur om je heen beschikbaar is om je te helpen – dat is een heel mooi gegeven.’

Om zelf te ervaren wat een dag Eigen Krachtvoer met je doet, is het bureau van het RCOAK op 20 september een dag op stap geweest met initiatiefnemer Mark Janssen. In het openbaar toegankelijke Voedselbos van Diemen, ingeklemd tussen een aantal snelwegen, hebben wij druiven geplukt die door Eigen Krachtvoer worden verwerkt tot brandewijn. Vrijwilliger Roos is gespecialiseerd in planten en bloemen en vertelde ons over de eetbare bloemen en planten om ons heen. Na een boottocht in het gammele sloepje door de natuur om Amsterdam heen (via Duivendrecht, Amsterdam Zuidoost, Driemond, Weesp en Muiden) volgde de traditionele maaltijd met ingrediënten rechtstreeks uit de natuur in het Huis van de Wijk in de Pijp.
Eigen Krachtvoer wil minder afhankelijk worden van donaties van fondsen, en genereert eigen inkomsten door uitstapjes en workshops te organiseren voor mensen en organisaties die daarvoor betalen. Zo maken zij mogelijk, dat mensen met een kleine beurs van de activiteiten van Eigen Krachtvoer kunnen blijven genieten. Voor meer informatie, zie de website van Eigen Krachtvoer.

 

Gerelateerde initiatieven

Inschrijven op de nieuwsbrief
Privacy(Vereist)